Vragen die je krijgt als vegan

josieboog.comEerlijk waar, als vegan krijg je een hoop vragen. Vaak omdat mensen oprecht geïnteresseerd zijn en ook omdat sommige er dus écht niets van begrijpen ” nooit meer vlees? “. Ha! Een tijd geleden schreef ik een artikel over waarom ik vegan ben geworden en hoe dat is gegaan. “Maar ik heb die post helemaal nooit gelezen”? Dat klopt, ik heb hem ook niet online gezet omdat iets mij toch tegenhield om het artikel te posten. Mijn blog is de laatste tijd een stukje internet geweest waar ik vooral mijn outfits deelde, niet veel persoonlijke dingen deelde en ook even niet zoveel aandacht aan besteed. Daarom voelde het voor mij een beetje raar om dan ineens zo’n persoonlijk stuk te posten. Goed, ik heb besloten vanaf nu mijn blog meer als een soort dagboek te beschouwen, zoals ik dat vroeger vaker deed. Check mijn ‘nieuwe’ lay-out trouwens, voelt echt weer als vroeger haha.

Oké, omdat ik dus afgelopen maanden flink bezig ben geweest met veganisme, receptjes en dierproefvrije beauty en producten; lijkt het me leuk om dit ‘avontuur’ met jullie te delen. Ik zal dus vaker vegan beauty en producten met jullie delen maar ook vertellen welke moeilijkheden ik tegenkom. Het is namelijk ook niet zo dat je in 1,2,3 de perfecte vegan bent met een vegan schoenenkast en een gigantische dierproefvrije make-up stash.. dat is een proces. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat dat bestaat maar daar kom ik later nog wel op terug :-). Dit zijn de vragen die ik echt vaak krijg:


Eet je dan nooit meer vlees?

Nee, als het aan mij ligt eet ik nooit meer vlees. Ik word altijd een beetje duizelig bij het woord ‘nooit’ maar wat voeding betreft leef ik van dag tot dag, ik kijk wel wat voor lekkere veganistische dingen ik die dag ga eten.

Eet je dan ook geen vis meer?

Deze vraag krijg ik denk ik nog wel het vaakst. Voordat ik vegan werd was ik een paar maanden vegetariër en ook toen waren mensen verbaasd dat ik geen vis (meer) at. Vis is toch eigenlijk ook gewoon vlees? Kip is toch ook vlees en niet gewoon ‘kip’?

Maar nu kan je bijna niks meer eten?

Klopt, ik kan nu niks meer eten dus ik zal binnenkort wel dood gaan. Nee, ik kan juist heel veel eten. Eigenlijk gewoon alles waar geen dierlijke producten in zitten: aardappelen, pasta, rijst, bonen, groenten en fruit, brood, koekjes, sushi, soep, pizza (zonder kaas), burgers, snoepjes, chocolade. Ik mis geen lekkere dingen in ieder geval ;-).

Is het niet moeilijk om vegan te zijn?

Ik dacht aan het begin dat het lastiger zou zijn maar als je genoeg onderzoek doet en eenmaal je rondje kan doen in de supermarkt is het easy peasy. Deze vraag is trouwens best algemeen; natuurlijk is het soms lastig wanneer je uiteten gaat, boodschappen doet in het buitenland, merken niet duidelijk zijn over de ingrediënten in hun producten of wanneer bijvoorbeeld je vrienden of familie er geen begrip voor hebben. Maar bijvoorbeeld het vegan eten zelf vind ik niet moeilijk.

Maar.. kaas?

Ik at vroeger bijna elke dag kaas en toen ik vegetariër was, was kaas het enige wat mij tegenhield om veganistisch te worden. Ik dronk al tijden geen koemelk meer en ook eieren liet ik staan. Ik begon na een tijdje ook minder kaas te eten. Toen ik erop ging letten wat kaas met mijn lichaam deed ben ik gestopt. Zeker na het minderen van kaas eten deed het mijn lichaam niet veel goeds. Na iedere tosti en pizza kreeg ik buikpijn en toen ik dat besefte ben ik er gewoon gelijk mee gestopt. Ik voel me beter en mijn huid is ook stukken beter geworden. Natuurlijk kan ik niet bewijzen dat dit komt doordat ik ben gestopt met zuivel, maar hey, it’s worth the try.

Wat is er mis met melk en eieren? Is dat niet een beetje overdreven?

Ik doe graag mijn eigen ding en ik laat anderen ook hun eigen ding doen. Ik zal niet zo snel roepen wat er met kippen en koeien gedaan wordt wanneer iemand naast mij rustig een broodje ei zit te eten. However, als iemand mij vraagt wat er mis is met melk en eieren en diegene echt geïnteresseerd is wil ik het best uitleggen. Doe eens onderzoek naar  melkkoeien of kijk documentaires. Koeien en kippen in de wei is een typisch Hollands plaatje maar helaas komt zeker 1/3e van de beestjes niet buiten. De biologische koeien geven bijna 20% minder melk en leven wat langer (wat een leven?). Maar uiteindelijk eindigt de melkkoe, net als de vleeskoe, in het slachthuis. Uitloopeieren zijn beter dan ‘normale’ eieren omdat de kippen dan iets meer ruimte hebben om hun eieren te leggen. Veel te veel legkippen ‘leven’ in angst, met stress en kunnen nooit naar buiten. Doe onderzoek naar waar je voedsel vandaan komt en wat je in je lichaam stopt.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze nieuwe categorie vinden en als je vragen hebt kun je ze altijd hieronder achterlaten of mailen naar : info@josieboog.com