Spiritualiteit? Doe maar gewoon lekker normaal. 

Spiritualiteit. ‘Stenen’. Wierook. De maan. Vluchten van de realiteit. Iets over kaarten trekken en geitenwollen sokken? Het zweverige mens. Het zijn allemaal bekende termen die geroepen worden door een hoop mensen wanneer iemand begint over spiritualiteit. Maar wat ís spiritualiteit nou precies? En hoe kun je dit in het dagelijks leven, op elk vlak, toepassen om jezelf zo goed mogelijk te leren kennen? Ik ben ook nog zoekende, maar ik deel graag mijn ervaring met je. 

Spiritualiteit is lang niet zo ingewikkeld als men denkt. Ik heb opgemerkt dat vooral mensen in het Westen hier een verkeerd beeld bij hebben. Spiritualiteit zijn niet de heksen die je ziet in een Disneyfilm. Spiritualiteit ben jijzelf, ben ik, zijn we allemaal. We roepen al te graag ‘ik ben .., ik ben ..’ terwijl we allereerst en uiteindelijk gewoon ‘zijn’. Hoe mooi is dat? 

Tijdens een van de sessies met mijn psycholoog werd mij de vraag gesteld wat ik allemaal achter ‘ik ben’ wilde plaatsen. Dit mocht zowel positief als negatief zijn. Uiteindelijk werd ik onderbroken en gaf ze aan dat ik gewoon ben. En ik kan heel goed begrijpen dat dit voor velen ook gezien wordt als zweverig, maar zo simpel is het toch echt. 

Wat ik jou, mooi mens, wil vertellen is dat je spiritualiteit op elk vlak in je leven kunt toepassen. Dit hoeft niet enkel met wierook en een maansteen in je hand, want iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Wel wil ik delen hoe je dit kunt gebruiken om dichter bij jezelf te komen. Of hoe je bijvoorbeeld op jouw eigen manier spiritualiteit kunt ontdekken en kunt toepassen in je dagelijkse leven. 

Weet je niet goed wat je wilt in je leven? Zijn er relaties waarin je je niet goed voelt? Heb je iets heftigs meegemaakt? Dit allemaal kun je stap voor stap ontleden, leren kennen, accepteren, vergeven en verder gaan. Dat is waar spiritualiteit voor mij om draait. We hebben allemaal een rugzakje. En ik wil dat rugzakje met overzicht indelen in plaats van het potlood ergens onderaan de rugzak vinden met veel getrek en geduw. 

Laten we samen ontdekken hoe we spiritualiteit in de praktijk toepassen, onszelf beter leren kennen en op deze manier kunnen zijn, gewoon zijn. 

Tot snel, 

Ajla