Ooit gehoord van de term ‘toxic positivity?’

 

Stay positive, goods thoughts only, manifest good things, positive energy, en zo maar door. Heel social media staat er vol mee en de afgelopen tijd zie ik het ook in mijn eigen algoritmes veel voorbijkomen. Denk aan Tiktok video’s, stories met lappen tekst over positief denken en allerlei tips hoe je dit nog meer kunt doen. De keerzijde hiervan is toxic positivity, want positief denken is lang niet heel positief op de lange termijn.

Het viel mij al lange tijd geleden op dat er steeds meer content wordt gemaakt over positief denken en zo positief mogelijk in het leven staan. Ik ben hier ook beetje in getrapt en creëerde zo een lichte angst iedere keer dat ik negatief dacht over wat dan ook. Het moment dat ik een slechte dag had of iets niet ging zoals ik had gewild voelde ik direct een vage angst naar boven komen. Gelukkig kwam ik er snel achter dat dit nergens op slaat, maar ik zie en lees wel veel hoe (vooral jongeren) hier enorm veel last van hebben.

Wat je eigenlijk doet met continu positief willen denken en zijn, is het negeren en wegrennen van ‘negatieve’ emoties en situaties in je leven. Heb je last van anxiety? Ben je aan het rouwen? Zit je in een depressie? Ook dan word je overspoelt met positieve onzin. En dit terwijl dit het laatste is waar je op zit te wachten.

Dit is ontzettend schadelijk voor onze mentale gezondheid en het zorgt ervoor dat we een constante druk voelen om zo productief mogelijk te zijn. Het moment dat we dit niet zijn, worden we overspoeld met emoties zoals schaamte, luiheid, onzekerheid, falen..ik kan nog wel even doorgaan.

Helaas heeft de social media wereld ervoor gezorgd dat we let-ter-lijk 24/7 zo veel mogelijk positieve stories, foto’s en video’s voorbij zien komen. En voorheen begreep ik het, want waarom zou een merk samen willen werken met een influencer die negatieve content plaatst?

Gelukkig zie ik inmiddels dat het veel persoonlijker en gezonder is als je ook weleens iets échts voorbij ziet komen.

Misschien vraag je je af waarom ik dit schrijf of waarom dit een blog is op een website wat over spiritualiteit gaat. Elke emotie die je maar kunt voelen, is spiritualiteit. Zowel positief als negatief denken is spiritualiteit. Door juist iedere emotie te ontleden (en allereerst te laten zijn), kun je jezelf beter leren kennen en zo een bepaalde stap maken. Iedere dag negatief denken en zijn is ook absoluut niet goed, maar weleens minder lekker in je vel zitten en wat meer naar binnen keren kan zorgen voor veel positievere resultaten dan altijd maar positief willen denken.

Ga eens opzoek naar social media accounts die ook de andere kant laten zien en wees lekker een dag of 2/3/4/5 negatief. Even alleen zijn, even huilen, even niet goed voelen en dan weer door. Ik geloof dat alles met een reden gebeurd en dat ook een negatieve periode ons iets belangrijks wilt vertellen. Zelf heb ik het meeste ondernomen op de momenten dat ik erg negatief was.

Ik hoop hiermee dat je iets liever voor jezelf wordt en ook weleens negatief durft te denken en te zijn.

 

Spreek je snel,

Ajla Sabanovic