De maansknopen in astrologie aka: de North Node en South Node.

Ik heb stiekem als astroloog één onderwerp binnen astrologie waar ik altijd enthousiast over word: de maansknopen. Ofwel: de North Node en South Node.

De maansknopen zijn als het Yin Yang symbool: in perfecte balans. Wat de maansknopen onthullen in onze geboortehoroscoop is waar we balans moeten creëren. Als je benieuwd bent naar jouw levenslessen dan kijk je naar de maansknopen in je geboortehoroscoop.

De zuidelijke maansknoop (de South Node) onthult je comfortzone. De plaatsing van de South Node vertelt iets over je talenten en de dingen waar je van nature al goed in bent. Als je in vorige levens gelooft zou je kunnen zeggen dat je deze talenten uit een vorig leven hebt meegenomen en dat deze in dit leven misschien een iets te grote rol spelen.

Voorbeeld: met een South Node in het tiende huis in leeuw zou je dus sterke leiderschapskwaliteiten kunnen bezitten. Je bent vaak op de voorgrond en krijgt veel aandacht. Je kunt anderen motiveren en laten lachen maar uiteindelijk maak je belangrijke keuzes zelf zonder hulp of overleg. Deze kwaliteiten zijn niet per se slecht alleen zonder de kwaliteiten van de North Node zul je steeds tegen dezelfde blokkades aanlopen: anderen vinden het jammer dat je niet luistert en kunnen je zelfs een tikje arrogant vinden. We zijn ons vaak geen kwaad bewust van de negatieve kant van onze South Node want het voelt allemaal zo normaal en comfortabel.

180 graden tegenover de zuidelijke maansknoop staat de Noordelijke maansknoop (de North Node). De North Node onthult juist wat je in dit leven moet leren en beter onder de knie moet krijgen om succes te behalen. Welke eigenschappen mag je meer omarmen om verder te komen in het leven? Vaak zijn dit de dingen die we eng, overweldigend of spannend vinden. De North Node vertelt je dus welke stappen je moet zetten buiten je comfortzone. Je kunt de North Node in de geboortehoroscoop herkennen aan het symbool dat lijkt op een hoefijzer.

Een misvatting over de maansknopen is dat we de dingen die we tegenkomen wanneer we de South Node onderzoeken juist helemaal los moeten laten. Dit is niet helemaal waar want het gaat juist om het balans vinden tussen de maansknopen. Je hebt niet heel veel aan de eigenschappen van de North Node als je deze van de South Node niet meeneemt.

We groeien niet zonder ongemak en we moeten het pad van de North Node bewandelen voor spirituele ontwikkeling. Dat is dus niet altijd even gemakkelijk. Met de South Node in vissen moeten we leren om uit een slachtofferrol te komen en een routine creëren. Met deze maansknopen kun je het gevoel hebben dat niets ontstaat omdat je creativiteit en perfectionisme elkaar altijd dwarsbomen. De South Node in ram kan aangeven dat je graag vrij bent en dingen alleen wilt ondernemen. Je kunt denken dat het aangaan van relaties betekent dat je je onafhankelijkheid moet opgeven en dat je jezelf moet overgeven aan een ander persoon. Maar wat nou als er ook win-win situaties bestaan?

Het ontdekken van je eigen maansknopen is een persoonlijke reis maar eentje die je geest verrijkt. We zijn allemaal op een spirituele zoektocht naar onszelf en ik heb nog nooit een tool gevonden die zoveel antwoorden geeft als de North Node en South Node. Wanneer je je eigen taal begint te begrijpen, wordt het leven pas echt mooi en kun je stappen zetten die je horizon verbreden. Als je je iets in astrologie hebt verdiept dan begrijp je dat ik met mijn North Node in het tiende huis in boogschutter ook graag mijn reis en antwoorden met jullie deel.

Mocht je interesse hebben in het verder onderzoeken van de maansknopen,
klik dan hier.